Hvor Fair?


Samtlige produkter på FairFair er bæredygtige og har fokus på både materialer og arbejdsforhold i produktionen.

Tøjet er blandt andet lavet af:

Man siger, at tøjindustrien er den anden mest miljøskadelige industri i verden kun overgået af olie- og gasindustrien.

I forhold til råmaterialer, er det afgørende at bruge alternativer til konventionel bomuld og til almindelig polyester, da netop disse materialer er rigtig dårlige for miljøet.

Konventionel bomuld kræver enorme mængder vand at lave (som regel i egne af verden, hvor der ikke findes meget vand) og desuden store mængder pesticider og insektgift.

Og polyester laves af fossile brændsler og udleder dermed store mængder CO2. Her er, hvad Tænk skriver om polyester:
“Polyester og akryl er syntetiske fibre, som er lavet af kul, råolie og naturgas gennem en kemisk proces. Produktionen kræver meget energi, og der bruges også kemikalier til at få fibrene til at danne tråde.
Fibrene fra både naturlige og syntetiske materialer skal spindes og væves, før de bliver til stof. Processen kræver meget energi, og det fører til en stor CO2-udledning. Derudover tilføjes der også nye kemikalier, blandt andet for at styrke fibrene eller farve stoffet.
Tøjet har stadig rester af kemikalier fra de forskellige led i produktionen, når det hænger i de danske butikker. Derfor skal du huske at vaske tøjet 3 gange, inden du tager det i brug.”

Et godt alternativ til konventionel bomuld er økologisk bomuld. Her bruges ingen pesticider eller insektgift – og vandforbruget er også noget mindre.

Derudover begynder der at komme en del materialer (Tencell, Lyocell mm.) der består af træfibre fra fx bambus og eukalyptustræer. Det er rigtig smart at bruge sådanne fibre, da man kan dyrke træerne hurtigt med meget lidt vand og pesticider.

Den proces, der udvinder fibrene er kemisk, men man formår at holde 99 procent af kemikalierne inde i et lukket system, hvor de bliver brugt igen og igen. Så det er et rigtig godt alternativ – også fordi de kan lave det så blødt som bomuld.

Vi har en tæt dialog med vores leverandører, og de er alle ildsjæle, der ønsker at ændre vores tøjindustri.

Det er forskelligt, hvad den enkelte producent har særligt fokus på, men ligemeget, hvad du køber her på siden, kan du gøre det med god samvittighed.

  • Produktionen af tøj står for udledningen af 10 pct af verdens samlede udledning af CO2.