Genbrug/upcycle

Noget af det mest bæredygtige, man kan bruge i tøjproduktionen er materialer, der skulle have været smidt ud. Derfor er genbrug og upcycle rigtig godt i din garderobe.

Upcycling

Upcycling er tøj, der er blevet brugt og kasseret, som har fået nyt liv. Det kan være en skjorte, der er blevet smidt ud, som en designer får fingre i og frisker op med nogle nye syninger eller knapper. Det kan også være gamle gardiner, presseninger, lagener og så videre, som bliver brugt på ny som tøj.

Newlife

Stoffet Newlife laves af genbrugte plastikflasker.

Newlife™ er et unikt polyester-produkt lavet 100 procent af plastikflasker gennem en mekanisk proces – ikke kemisk, hvilket er godt for både kroppen og miljøet. Fibrene spindes efterfølgende til stof i Italien.

Stoffet bruges til modetøj sportstøj, undertøj, arbejdstøj med mere.

Det er et materiale, der kan erstatte polyester, som faktisk er ret miljø-skadeligt.
Her er, hvad forbrugermagasinet Tænk skriver om polyester:
“(Traditionel) Polyester og akryl er syntetiske fibre, som er lavet af kul, råolie og naturgas gennem en kemisk proces. Produktionen kræver meget energi, og der bruges også kemikalier til at få fibrene til at danne tråde.
Fibrene fra både naturlige og syntetiske materialer skal spindes og væves, før de bliver til stof. Processen kræver meget energi, og det fører til en stor CO2-udledning. Derudover tilføjes der også nye kemikalier, blandt andet for at styrke fibrene eller farve stoffet.
Tøjet har stadig rester af kemikalier fra de forskellige led i produktionen, når det hænger i de danske butikker. Derfor skal du huske at vaske tøjet 3 gange, inden du tager det i brug.”

Du kan læse mere om Newlife-materialet her: https://startupfashion.com/newlife